42020jan
Twee uur bewegen tijdens werkdag belangrijk voor gezondheid

Twee uur bewegen tijdens werkdag belangrijk voor gezondheid

Mensen met een kantoorbaan zouden tijdens hun werk minstens twee uur per dag van hun stoel af moeten komen. Dit verkleint het risico op verschillende ziektes, concluderen onderzoekers dinsdag in het British Journal of Sports Medicine.

De experts maakten een grote analyse van eerdere studies over dit onderwerp. Dit betrof zowel grote bevolkingsonderzoeken in de VS en Canada, als studies naar de gezondheidseffecten op proefpersonen die meer gingen bewegen.

Verder onderzoek is noodzakelijk, maar volgens de wetenschappers kun je al wel stellen dat twee uur lichte beweging tijdens kantooruren is aan te bevelen. Het verkleint de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes en sommige kankers.

Te weinig beweging

Vier uur beweging per dag zou de beste resultaten opleveren. Sommige beroepsgroepen, bijvoorbeeld leraren of verplegers, komen vaak al aan die uren, maar in veel andere beroepen wordt veel te weinig bewogen.

“Van alle tijd die we zittend doorbrengen is dat 70 procent op het werk. Daar kunnen we dus het best beginnen om dat terug te brengen”, zegt mede-auteur Gavin Bradley in de Volkskrant. Bureaus die in hoogte verstelbaar zijn worden daarom aanbevolen door de experts.

Te lang staan is ook niet goed, want dat kan juist weer rugklachten veroorzaken. “Ga even wandelen of neem een andere houding aan als je je rug begint te voelen”, zo adviseren de onderzoekers.