COPD-zorg en behandeling van ex-COVID-patiënten (Longfysiotherapie)

Gezonde longen zijn van levensbelang. Steeds meer mensen hebben echter longklachten. Voor patiënten met longklachten is een speciaal behandelprogramma ontwikkeld. Ook behandelen wij ex-COVID-patiënten, hiervoor hebben wij aanvullende cursussen gevolgd.

De grootste groep bestaat uit patiënten met COPD (Chronische Obstructieve Pulmonary Disease). Maar ook patiënten met Astma, Bronchiëctasieën, Longfibrose, Pulmonale hypertensie, Sarcoïdose, Cystic Fibrosis en patiënten voor en na een longtransplantatie komen voor deze behandeling in aanmerking. Ook patiënten met hyperventilatie en ademdisregulatie kunnen wij behandelen.
Sta je onder controle bij een longarts, overleg met de longarts of vraag ons wat wij voor jou kunnen betekenen.

Doel van het programma
Het doel is om samen te werken aan uw lichamelijke conditie zodat u de dingen kunt blijven doen die belangrijk zijn voor u. Onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van ons programma aanzienlijke verbetering geeft: minder belemmeringen, teruglopend medicijn gebruik en minder ziekenhuisopnames. Beweging in kleine groepjes maakt het ook nog eens laagdrempelig en gezellig.

De behandeling
De fysiotherapeut helpt u met een persoonlijk trainingsprogramma (2 à 3 keer per week) bij het:
• Ontwikkelen van een goede ademhalingstechniek
• Aanleren van een goede hoesttechniek
• Ontspanningsoefeningen
• Verbeteren van de conditie en de spierkracht
• Aanleren van een actieve levensstijl
Daarnaast is het belangrijk om de omstandigheden zo optimaal mogelijk te maken.
Dit betekent: stoppen met roken en een goede voeding.

Opbouw en duur van het programma
Intake en opstellen persoonlijk programma (trainingsschema 2-3x per week) individueel of in een klein groepje, het programma duurt 3 tot 6 maanden en kan indien nodig herhaald worden.
Evaluatie en vervolgadvies

Onze praktijk is aangesloten bij Luchtwerk. Dit is een netwerk van samenwerkende longfysiotherapeuten in de regio Haaglanden.
Guido Misdorp en Leonore Voets zijn de COPD-therapeuten.

Zie voor meer informatie: www.luchtwerk.net en www.haaglanden.longfonds.nl